Fiskebensparkett er et spennende og spesielt trendy valg

 
 
Foto:  Timberwise

Om du ønsker et spennende og nytt gulv, kan fiskebensparkett være verdt å se på. Du finner mange forskjellige farger og dimensjoner hos oss. Få gode tips om ditt valg her.

Fiskebensparkett er et forlokkende valg for nye rom

Mønsteret til fiskebensparkett kan minne om måten fiskebein møtes, og derav kommer også navnet på denne teknikken for å legge tregulv og andre vanlige gulvbelegg. For norske forhold kan fiskebensparkett virke som noe nytt, og samtidig eksotisk, men denne måten, og mønsteret, for å legge tregulv og steinunderlag, har lange tradisjoner.

Om du velger å se nærmere på fiskebensparkett er det iallfall sikkert at du kan få et gulv og et rom som utmerker seg på et enestående vis. Gulvtypen setter et ekstra nobelt preg på rommet, og bidrar til et imponerende indre i pene stuer og selskapsrom.

Samtidig inviterer fiskebensmønsteret til kontemplasjon, og det kan ha en viss hypnotisk og beroligende effekt om man setter seg ned og forfølger mønsteret med blikket. Dagdrømmen som oppstår kan minne om en skreddersydd dress eller et strikkemønster, mer enn om sildebeina som har gitt mønsteret sitt engelske navn. Den enkle geometrien lokker deg lett inn i et komplekst sikk-sakk-mønster eller en labyrint av forbindelser.

 
FOTO:  Solidfloor


Det store utvalget av fiskebensparkett i forskjellige størrelser, farger og dimensjoner gir mange muligheter for utformingen av et rom eller en ny bolig

Formen og mønsteret i seg selv er likevel ikke alt som må avgjøres. Når du skal velge en ny fiskebensparkett er det mye spillerom tilgjengelig for din egen smak, og mange forskjellige varianter av elementer som egner seg for dette mønsteret står til rådighet. -Både når det kommer til størrelsen og formen på det enkelte elementet, så vel som hvilken tretype parketten skal bestå av, eller om fiskebensparketten skal ha en bestemt kunstig farge eller spesiell overflatebehandling.

 
FOTO:  Timberwise


Fargevalg på interiøret i forhold til fargevalg på tregulvet

Alle disse avgjørelsene kan selvfølgelig bidra til å bevege det nye rommet eller den nye boligen i mange forskjellige estetiske retninger. Mens fiskebensparkett i mørkt naturtre vil bidra med å gi et rom en viss tyngde og ro, kan lysere fiskebensparkett gjøre rommet lysere og mer livlig.

Når det kommer til fargen på fiskebensparketten er det også lurt å tenke på hvilket møblement som skal i rommet. Mørke gulv kan fungere godt sammen med lysere møbler, men også sammen med sterkere farger, som for eksempel rød eller grønn fløyel. Lysere fiskebensparkett vil gjerne passe sammen med mørkere møblement, men det er som regel mer fleksibilitet i kombinasjonen mellom møbler og gulv om man velger et gulvbelegg av lysere type.

Om du ønsker deg en fiskebensparkett som virkelig er spesiell er det også mulig å kombinere forskjellige tresorter og farger i forskjellige mønster, fra enkle mørk-lys kombinasjoner i 1 til 1 forhold, som enten følger rette linjer og understreker mønsteret, til mer utpregede mønster som kan gå som en ramme rundt gulvets utkant, eller som en rosett i rommets sentrum.

 
Timberwise_oak_herringbone_nordic


Velg en dimensjon på parkettelementene som samarbeider med rommet

Når det kommer til størrelsen på de enkelte elementene av fiskebensparketten kan det være lurt å ta rommenes størrelse i betraktning.

I store rom kan større elementer med fordel brukes, siden de bidrar til å understreke rommets størrelse.

På den andre siden er det ofte lurt å velge mindre parkettelementer i små og mellomstore rom. Det virker mer naturlig og inviterende, og skaper en passende og lun stemning

Ta gjerne kontakt med oss om du har spesielle ønsker, eller ekstravagante ideer som du vil lufte. Vi er eksperter når det kommer til legging av fiskebensparkett og tar gjerne hånd om spesielle ønsker samtidig som vi setter pris på en utfordring.

FOTO:  Solidfloor

Derfor finner vi også fiskebensmønster langt tilbake i fortiden

Bruken av fiskebensmønster er gammel og utprøvd, og vi kan finne den igjen i Egyptiske ruiner, så vel som i etterlevninger fra romere og keltere.

Romerske ingeniører viste å utnytte de statiske fordelene som fiskebensmønsteret gir når de bygget veier og konstruerte gjerne det øverste veidekket av rektangulære slått naturstein eller brent murstein i fiskebensmønster. Det at disse veiene til dels har holdt seg frem til våre dager kan ses på som en bekreftelse av byggeskikken.

Om man besøker ærverdige og gamle selskapslokaler i Berlin, Paris, Wien eller London, vil man også kunne se at samme fiskebensmønster, med omhu, ofte er blitt valgt for tregulvene. Dansegulv i klubber og ballsaler som har opplevd mang et festlig lag og tusenvis av sparkende lakksko vitner om den ekstra kvaliteten og holdbarheten et fiskebensmønster gir til ditt nye gulv.

 
FOTO: Adobe stock

FOTO: Adobe stock


For leggingen av det nye gulvet er det lurt å velge en ekspert på fiskebensparkett

Leggingen av fiskebensparkett forutsetter en viss generell fagkunnskap og spesielle verktøy, så vel som kjennskap til monteringsteknikken, for at resultatet skal bli perfekt. Derfor anbefaler vi gjerne vår monteringsservice. I løpet av kort tid kan du ha et perfekt nytt gulv som gir hele boligen et stilmessig løft. Vi hjelper både med nybygg så vel som ved fornying av eldre boliger og bedriftslokaler.

Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon eller for å bestille din nye fiskebensparkett.